top of page
Foto van schrijverMarjan van der Donk

Van Grond Los in Berlijn!

Op uitnodiging van onze Berlijnse collega Sabine trokken we donderdag 16 mei naar Berlijn, voor de jaarlijkse algemene vergadering van Het Europees CLT netwerk. Denkwerk en uitwisseling werden afgewisseld met leerrijke gesprekken in goed gezelschap van CLT's uit verschillende landen; België, Nederland, Portugal, Spanje, UK & Wales, Ierland, Schotland en Duitsland




 

Het Europees CLT-Netwerk


Het Europees CLT-netwerk werd recent officieel erkend als non-profit organisatie. Op de agenda dus enkele belangrijke punten zoals strategie, budget en het kiezen van nieuwe bestuursleden, waaronder onze eigenste coördinator Hanne Verstreken, proficiat!


Europees CLT netwerk wil in het kort


  • Erkenning voor Community Land Trusts als optie voor betaalbaar, inclusief en duurzaam landgebruik en huisvesting in Europa

  • Een podium bieden voor innovatieve projecten met sociale en ecologische impact

  • De groei van CLT's in heel Europa mogelijk maken en hen ondersteunen om hun sociale en milieu-impact op de lange termijn te maximaliseren.

  • Van CLT een begrip maken en aanzetten tot een andere manier van economisch denken.

  • Een ondersteunende omgeving creëren voor CLT's om te groeien door de wetgeving en het beleid op het gebied van huisvesting en grond te hervormen.



 

De Algemene Vergadering


We deelden informatie uit in verschillende thematische sessies rond gemeenschapsopbouw, grondverwerving en grootschalige CLT-projecten. De resultaten van deze sessies zullen worden omgezet in acties en projecten waaraan alle leden van het Europees CLT netwerk kunnen samenwerken.


Het publieksevenement op vrijdagavond georganiseerd door de Berlijnse CLT was een druk bezocht evenement waarbij verschillende praktijkvoorbeelden van over heel de wereld aan bod kwamen uit Brussel, Nederland, Engeland en Rio de Janeiro.


Zowel op donderdag als op zaterdag bezochten we inspirerende projecten die ons in contact brachten met de realiteit van de uitdagingen die er in Berlijn zijn op het gebied van betaalbare grond en huisvesting.





We hebben ervan genoten om dit jaar de wereld CLT dag te vieren in gezelschap van onze Europese collega's. Dit maakt ook de verbinding voor andere projecten op mondiaal vlak.


 

De situatie in Berlijn


Berlijn verkocht enkele jaren geleden meer dan 300.000 sociale woningen aan Deutsche Wöhnen, een private vastgoedbeheerder die woekerwinsten maakt. Zij doen dit ten koste van van de inwoners van Berlijn voor wie wonen onbetaalbaar is geworden en voor wie er een tekort is aan woningen. Daarnaast hebben Berlijners het gevoel dat de overheid niet genoeg doet om de wooncrisis aan te pakken en dat het beleid gunstiger is voor vastgoedinvesteerders en speculanten dan voor de gewone burgers. Dit heeft geleid tot groeiende frustratie en woede, wat resulteerde in meer protest en burgerinitiatieven.


Tot slot speelt ook de sterke traditie van politiek activisme en burgerparticipatie in Berlijn een rol in het toenemende aantal protesten en initiatieven. De stad heeft een lange geschiedenis van sociaal engagement en protestbewegingen, en veel inwoners voelen zich geroepen om zich te verzetten tegen deze praktijken en op te komen voor hun rechten. Zowel op donderdag als op zaterdag bezochten we inspirerende locaties, die ons in contact brachten met de realiteit van de uitdagingen op het gebied van betaalbare grond en huisvesting in Berlijn.


Een van de plekken die we bezochten was Kotti & co, een burgerinitiatief dat de problemen van de stijgende huurprijzen van sociale woningen in de Berlijnse wijk Kreuzberg wil aankaarten. Na een jaar van kregen ze veel sympathie, maar werd er vanuit de beleid weinig ondernomen. Daarom bouwde Kotti & Co in 2012 een protest hut, waar bewoners elkaar konden ontmoeten en waar protesten op grotere schaal worden georganiseerd.

Kotti & Co maakte van een individueel probleem, een collectief en zichtbaar probleem.



23 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


L V K
L V K
Jun 18

onleesbaar

Like
bottom of page